Handhaven Bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum – gemeente Amsterdam

Home > Handhaven Bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum – gemeente Amsterdam

Handhaven Bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum – gemeente Amsterdam

Het aantal toeristen en dagjesmensen dat Amsterdam bezoekt stijgt. Dat is mooi, want Amsterdam heeft veel te bieden. Maar de toename van het aantal bezoekers dat onze hoofdstad bezoekt, heeft ook een keerzijde. De afgelopen jaren verschenen in panden steeds meer winkels die zich richten op toeristen. Hierbij gaat het om veel gelijksoortige winkels met hoge winstmarges op bijvoorbeeld ijs, kaas, Nutella-producten, churros en (stroop-)wafels. Voor algemene winkels als de bakker, slager, groenteboer en speciaalzaken zijn de stijgende huurprijzen steeds moeilijker op te brengen. Amsterdam wil de stad en haar inwoners hiertegen beschermen en wil de winkeldiversiteit niet verder laten afnemen. Het op peil houden van de leefbaarheid van het centrumgebied is het doel.

Paraplubestemmingsplan

Vanaf 6 oktober 2017 geldt een verbod op (nieuwe) toeristenwinkels, eetwinkels en voorzieningen gericht op entertainment. Eerst via een voorbereidingsbesluit en inmiddels via het paraplubestemmingsplan: “Bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum”. Diverse andere gebruiksvormen, zoals smartshops, minisupermarkten, souvenirwinkels, headshops, seedshops, growshops, automatenhallen en massagesalons waren al eerder “bevroren”.

“Dat een dergelijke “branchering” onder bepaalde voorwaarden mogelijk is, volgt onder meer uit het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), waarin (anders dan voorheen) expliciet is bepaald dat het bestemmingsplan ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening regels kan bevatten met betrekking tot branches van detailhandel en horeca. Relatief recent is dit bevestigd in rechtspraak inzake de Dienstenrichtlijn “, licht Dirk Zeilstra toe. Dirk is namens Lodewijck Groep op verzoek van de gemeente Amsterdam als Jurist Handhaving aangesteld om samen met de projectleider en het team vanuit juridisch oogpunt te handhaven op het Bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum.

Lees het volledige artikel hier.

Lodewijck Groep is raamcontractant van de gemeente Amsterdam voor functies op het gebied van Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht en heeft hiervoor regelmatig vacatures. Wil je eens van gedachten wisselen of Lodewijck Groep jou kan helpen bij je volgende stap in je carrière? Of bent u als opdrachtgever benieuwd naar onze dienstverlening en kandidaten? Neem dan contact met ons op, dan plannen we graag een afspraak in.

(Bron beelden: bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum).

Informatie:

  • Klant:gemeente Amsterdam
Chat openen
Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?
Welkom bij Lodewijck Groep! Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee van dienst zijn?