Mark Staverman – 6 vragen aan Planoloog a.i. bij de gemeente Amsterdam Edwinlogin 5 november 2019

Mark Staverman – 6 vragen aan Planoloog a.i. bij de gemeente Amsterdam

Waarom ben je eerst gestart met het Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht na afronding van je studie?

“Na afronding van mijn Bachelor Ruimtelijke Ordening & Planologie aan de Hogeschool Utrecht, wist ik nog niet welk type gemeente goed bij mij zou passen. Ik had weinig praktijkervaring en wilde mijn blik op werken in de ruimtelijke ordening bij een gemeente graag verbreden. Na een online zoektocht kwam ik in contact met Lodewijck Groep over het Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht. Door dit Traineeship heb ik goede ervaring opgedaan en ben ik in de gelegenheid gesteld om vervolgens als adviseur opdrachten in te vullen bij zowel grote als kleine gemeenten. Zo heb ik onlangs mijn eerste opdracht afgerond bij de gemeente Leidschendam-Voorburg en ben ik nu gestart als Planoloog a.i. bij de gemeente Amsterdam. Vanuit mijn studie en stages weet ik dat er verschillen zijn tussen werken bij een grote en kleine gemeenten. Maar de exacte verschillen en hoe de dynamiek is binnen een gemeente ervaar je echt pas in de praktijk. Ik zie het projectmatig werken bij verschillende gemeenten dan ook als een erg mooie optie. Zo kan ik in verschillende keukens kijken.”

“Ik zou jong talent dit zeker adviseren. Een Traineeship is een waardevolle aanvulling op je studie en een mooie brug om de stap te maken naar de praktijk en daar goed aansluiting bij te vinden. Bij Lodewijck Groep wordt het Traineeship gegeven door mensen die in de praktijk werken, waardoor zij het toespitsen op de praktijk en je echt de connectie maakt tussen de theorie en praktijk.”

Mark Staverman

Hoe ben je in dit vakgebied gerold?

“Ik ben begonnen met een studie economie, maar dat bleek uiteindelijk toch echt niet bij mij te passen. Op basis van mijn interesses voor gebiedsontwikkeling, was het eigenlijk mijn moeder die mij aanspoorde om mij te verdiepen in de studie Ruimtelijke Ordening & Planologie. Mijn moeder is zelf Planoloog geweest en herkende blijkbaar een fascinatie bij mij. Het maken van de gebouwde omgeving vind ik namelijk fascinerend. Ik had dan ook architect kunnen worden, maar als planoloog ligt je focus op alle aspecten van de gebouwde omgeving. Dat houdt het heel erg divers. De ene dag ben je met een ecoloog aan het praten over de aanwezigheid van vleermuizen op een projectlocatie en de volgende dag zit je met een archeoloog samen om te bepalen welke onderzoeken noodzakelijk zijn in de betreffende fase van de aanvraag. Die dynamiek en verschillende aspecten binnen het vakgebied spreken mij erg aan.”

Kun je iets vertellen over je huidige opdracht?

“Recent ben ik gestart met deze nieuwe opdracht als Planoloog a.i. bij de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam is een grote gemeente, waarbij veel randzaken zijn ondergebracht bij andere afdelingen. Ik werk nu bij gebiedsteam Oost met 20-25 collega’s: planologen, planjuristen, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Als team houden wij ons hoofdzakelijk bezig met de dagelijkse vergunningsaanvragen die binnenkomen en kleine bestemmingsplannen. Voor het project waar ik nu aan werk, ben ik verantwoordelijk voor het juridisch planologische gedeelte. Ik werk daarbij samen met een vergunningverlener en met de projectleider. Waarbij de projectleider het contact onderhoud met degene die de aanvraag heeft ingediend. Voor mij is dat nu weer even wennen, want bij een kleinere gemeente schakel je vaak zelf met degene die de aanvraag heeft ingediend. Hier kan ik mij dus volledig focussen op de inhoudelijke aspecten van het werk. Op deze manier ervaar ik ook dat de inhoud van de functie per gemeente echt kan verschillen.”

Zou je pas afgestudeerde talenten adviseren om ook eerst te starten met een Traineeship?

“Ik zou jong talent dit zeker adviseren. Een Traineeship is een waardevolle aanvulling op je studie en een mooie brug om de stap te maken naar de praktijk en daar goed aansluiting bij te vinden. Bij Lodewijck Groep wordt het Traineeship gegeven door mensen die in de praktijk werken, waardoor zij het toespitsen op de praktijk en je echt de connectie maakt tussen de theorie en praktijk.”

“Voordat je als junior gedetacheerd wordt, bouw je je praktijkervaring op met het opleidingsprogramma en het werken aan (advies)opdrachten onder begeleiding van ervaren adviseurs. Een fijne, beschermde omgeving waar je je eerste stappen echt zet en fouten mag maken. Door intensieve, persoonlijke begeleiding en inhoudelijke trainingen word je klaargestoomd voor het echte werk. Om vervolgens vanuit de adviespraktijk aan de slag te gaan via de detachering is een mooie manier om je breed te ontwikkelen. Je kunt goed ontdekken welk type organisatie goed bij je vast, zonder dat je gelijk op een vaste functie solliciteert binnen een gemeente die je niet goed kent en er vervolgens achter moet komen dat het type gemeente niet goed bij je past. Want als je het andere niet kent, kun je ook niet vergelijken. En doordat ik via een specialistisch bureau wordt gedetacheerd, kan ik aan de slag bij gemeentes waar ikzelf als junior lastig binnen kom.”

 

“Een Traineeship is een waardevolle aanvulling op je studie en een mooie brug om de stap te maken naar de praktijk en daar goed aansluiting bij te vinden. Bij Lodewijck Groep wordt het Traineeship gegeven door mensen die in de praktijk werken, waardoor zij het toespitsen op de praktijk en je echt de connectie maakt tussen de theorie en praktijk.”

Hoe is het contact met Lodewijck Groep nu je gedetacheerd bent bij een opdrachtgever?

“In het begin van mijn dienstverband bij Lodewijck Groep werkte ik in de adviespraktijk op kantoor. Nu werk ik bij een opdrachtgever op locatie. Je zou verwachten dat er dan een afstand ontstaat. Letterlijk is dat wel zo, maar er wordt intensief contact onderhouden met collega’s. En het is mogelijk om bijvoorbeeld 1 dag in de week vanuit het kantoor van Lodewijck Groep te werken en inhoudelijke aspecten met collega’s te bespreken.”

Welke tip heb je voor andere junioren die gedetacheerd worden bij een opdrachtgever?

“Vraag voldoende en stel jezelf kwetsbaar op. Want alleen dan kun je de dingen goed doen. Opdrachtgevers hechten daar ook waarde aan. Dat je door het stellen van vragen de opdracht goed kunt uitvoeren en toewerkt naar het gewenste resultaat.”

Wil jij ook voor verschillende opdrachtgevers werken? We vertellen je graag over de mogelijkheden die Lodewijck Groep jou kan bieden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak. We kijken er naar uit van je te horen!