Oprechte interesse in wat iemand drijft | Het belang van 360° klant- en kandidaat inzicht

Jamie van den Ban Relatiemanager Lodewijck Groep

De relatiemanager als verbindende factor

“In ons werk geloven wij in 360° klant- en kandidaat inzicht, waarbij de focus ligt op alle aspecten van het wervingsproces, maar bovenal op de behoeften van de klant en kandidaat”, licht Basel Massaal, directeur Lodewijck Groep toe. “Het blijven verbeteren en opbouwen van onze klant- en kandidaat relaties is een prioriteit binnen Lodewijck Groep. De reden om de functie van Relatiemanager binnen onze organisatie in het leven te roepen. Wij zijn ervan overtuigd dat je als organisatie het verschil kan maken als je tot in detail begrijpt wat er speelt bij je klant en kandidaat en wat de verwachtingen zijn. Daar ligt een belangrijke taak voor onze Relatiemanager.”

Volgens Basel is het mooie van deze 360° functie dat de Relatiemanager alles van A tot Z kan begeleiden. “De Relatiemanager staat in direct contact met onze klanten en kandidaten en er gaat veel aandacht uit naar begeleiding en coaching van deze doelgroepen. Dat vraagt ook iets van de persoonlijkheid van onze Relatiemanager. Iemand die sociaal sterk is ontwikkeld, affiniteit heeft met het laten groeien van mensen, maar bovenal de vraagstelling kan ontleden. Dat is ook de reden dat ik Jamie van den Ban voor deze functie heb gevraagd. Jamie heeft voorheen gewerkt als Personal Trainer. Als Personal Trainer zorg je ervoor dat mensen zich bewust worden van een gezonde levensstijl en ze bijvoorbeeld met meer energie en minder stress naar het werk gaan. Dat vraagt een bepaalde toewijding, zeker ook van de trainer. Iemand die mensen in staat stelt om te groeien, maar meer nog over een persoonlijke touch beschikt om dingen zowel letterlijk als figuurlijk in beweging te brengen en samen doelen te bereiken. Ik zie daar een parallel met onze organisatie. Jamie heeft al ervaring opgedaan in arbeidsbemiddeling, dus de vakinhoudelijk kennis en het type mens heeft ons een mooie match opgeleverd voor deze functie.”

Introductie Relatiemanager Jamie van den Ban

Met Jamie van den Ban is het team van Lodewijck Groep een energiek, sportief persoon rijker. Jamie is inmiddels alweer enige tijd onderweg als Relatiemanager bij Lodewijck Groep. De hoogste tijd voor een kennismaking en meer inzicht in zijn functie.
“Sport is altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn leven en is dat eigenlijk nog steeds. Na mijn Havo heb ik een hbo-sportopleiding gevolgd en ben ik opgeleid tot Lifestyle Professional. Ik heb mij daarbij gespecialiseerd in aangepaste sporten. In de laatste jaren van mijn studie heb ik mensen mogen begeleiden met ziektebeelden als diabetes, epilepsie, verlammingsverschijnselen, dementie en niet aangeboren hersenafwijkingen. Een dankbaar beroep”, licht Jamie toe.

Het volgen van één studie was voor Jamie niet voldoende, want tijdens zijn hbo-opleiding haalde Jamie ook nog aanvullende certificaten om als Personal Trainer aan de slag te mogen. “Ik heb tijdens mijn opleiding stage gelopen in de sportschool van de broer van Basel om daar vervolgens in dienst te treden en 5 jaar te werken als Personal Trainer. Maar helaas kwam toen de coronacrisis, waardoor de mogelijkheid om mijn klanten te trainen steeds moeilijker werd door de strenge lockdown maatregelen. Ook de ideeën om mijn eigen personal training studio te starten, vielen in het water.”

In die tijd wisselden Jamie actief van gedachten met zijn vriendengroep, waarin veel recruiters, over zijn toekomst. “Ik had ervoor kunnen kiezen om bij een andere sportschool aan de slag te gaan en mijn netwerk weer opnieuw op te bouwen of de sprong in het diepe te wagen en totaal opnieuw te beginnen. En zo volgde een functie als Recruiter bij een recruitmentbureau gespecialiseerd in de werving en selectie van life science professionals, waaronder wetenschappers. Een hele specialistische branche met een eigen cultuur en hoge werkdruk, waarbij ik heel veel heb geleerd over het recruitment vak.” Jamie maakte vervolgens de overstap naar corporate recruitment bij een detacheringsbureau gespecialiseerd in ICT en techniek, waarbij hij verantwoordelijk werd voor de gehele interne werving voor de verschillende teams. “Een team met jonge mensen met veel energie. Tijdens beide functies merkte ik dat mijn achtergrond als Personal Trainer enorm helpt in het voeren van intensieve gesprekken met mensen. Gesprekken waarbij ruimte is voor oprechte interesse in wat iemand drijft.”

Waarvan kende je Lodewijck Groep?

“Lodewijck Groep kwam bij mij begin 2022 in beeld nadat ik benaderd werd door Basel. Ik zat prima op mijn plek bij mijn toenmalige werkgever, maar nadat Basel naar mijn visie vroeg over de invulling van de functie Relatiemanager en hoe ik die functie zou aanpakken, begon het toch te kriebelen. Na goede gesprekken met de directie van Lodewijck Groep heb ik de overstap gemaakt. Ik wist al het een en ander over de expertises van het bedrijf doordat ik Basel ook personal training heb gegeven.”

Wat houdt jouw rol als Relatiemanager bij Lodewijck Groep precies in?

“Ik heb eigenlijk een ‘driehoeksverhouding’ met de Commercieel Directeur, Cees en Recruitment Consultant, Rana. Mijn focus ligt op het opbouwen en onderhouden van relaties met (potentiële) gemeentelijke opdrachtgevers in Oost-, Midden- en Noord-Nederland. Mijn werkzaamheden zijn erop gericht de bekendheid van Lodewijck Groep verder uit te bouwen, waarbij ik op zoek ga naar mogelijke samenwerking voor de inhuur van onze professionals of flexibele inzet vanuit onze adviespraktijk. Ik breng onze naam zowel on- als offline onder de aandacht en de mogelijkheden en oplossingen die wij bieden op het gebied van ruimtelijke ordening, bestuurs- en het omgevingsrecht. Daarnaast houd ik mij bezig met het monitoren van online marktplaatsen en het behandelen van aanvragen die wij binnenkrijgen. Daarbij stel ik de vragen achter de vraag: welke professional wordt er gevraagd versus welke professional wordt bedoeld, welke mensen binnen ons netwerk zijn beschikbaar of kunnen we benaderen etc.”

Wat vind je mooi aan het vakgebied relatiemanagement? En wat is een uitdaging?

“Het mooiste aan mijn vak vind ik, door actief mee te denken met gemeentes, dat je elkaar in elkaars expertise zet. Onze gemeentelijke opdrachtgevers weten heel goed waar de inhoudelijke behoefte ligt als het gaat om de inzet van onze professionals. Ik kijk overstijgend, met een helicopterview naar wat ook praktisch, efficiënt en kostentechnisch interessant is. Ik kijk vanuit een breder perspectief, met verschillende brillen naar het vraagstuk in plaats van puur alleen vanuit de inhoud.

Door zichtbaar te zijn en actief contact te onderhouden met onze gemeentelijke opdrachtgevers weten wij op tijd wat er speelt en kunnen we ook de inhuurbehoefte voor de lange termijn goed monitoren. Wij hebben zicht op de randvoorwaarden zoals opzegtermijnen van onze professionals en kunnen zo snel schakelen. Onze samenwerking is gericht op de lange termijn. Door open en transparant met elkaar te communiceren, kunnen we werken op basis van kennis en vertrouwen. De oplossingen die wij bieden zijn maatwerk. We zitten nu eenmaal in een krappe arbeidsmarkt. In de 100% match geloof ik niet. Ik ben van mening dat wij voor beide kanten – de opdrachtgever en kandidaat – van toegevoegde waarde moeten zijn. Voor de gemeente kan dit effectiviteit zijn, voor de kandidaat de mogelijkheid om meer te leren en ervaring uit te bouwen.

“Ik ben van mening dat wij voor beide kanten – de opdrachtgever en kandidaat – van toegevoegde waarde moeten zijn. Voor de gemeente kan dit effectiviteit zijn, voor de kandidaat de mogelijkheid om meer te leren en ervaring uit te bouwen.”

Ik vind het mooi dat ik door mijn werk veel nieuwe mensen leer kennen. Ook aan de kandidaat zijde. Zo stuur ik potentiële kandidaten in mijn netwerk eens per maand een bericht. Niet omdat daar dan een concrete aanleiding voor is, maar meer om te weten te komen hoe het met hen gaat, de persoonlijke benadering. Ik wil niet de ‘vervelende recruiter’ zijn, maar iemand die oprecht geïnteresseerd is in de groei van de persoon. Ik ben geïnteresseerd in wat hen drijft, waarom ze doen wat ze doen, welke keuzes ze maken en ik kan hen daarin helpen om die beweegredenen helder te stellen en wat een mogelijke volgende stap in hun carrière kan zijn. Uitdagingen ga ik daarbij niet uit de weg. Zo hebben we onlangs een nieuwe collega kunnen aannemen die woonachtig is in Groningen. Een lastig geografisch gebied als het gaat om opdrachten binnen het vakgebied ruimtelijke ordening, maar toch is deze kandidaat nu aan de slag bij de gemeente Weststellingwerf in de provincie Friesland. Daar doe je het voor!

Ik haal energie uit het doorgronden van vraagstukken van onze opdrachtgevers en de gedachten van onze kandidaten. Met echt luisteren en de vraag achter de vraag te stellen draait alles om oprechte interesse. Ik beloof wat we waar kunnen maken, neem de klant daarin mee, we scheppen heldere afspraken en ik vind het belangrijk dat in de samenwerking gemaakte afspraken nagekomen worden.”

Wat is je meest uitdagende klanttraject tot nu toe?

“Dat is voor mij toch wel het aanbestedingstraject voor de gemeente Amsterdam dat onlangs is afgerond en ons is toegekend. Lodewijck Groep was eerder al raamcontractant voor het perceel Omgevingsrecht. Dat raamcontract liep af en zodoende moest het aanbestedingstraject opnieuw worden doorlopen. Dit keer niet alleen voor het perceel Omgevingsrecht, maar ook voor het perceel Algemeen Bestuursrecht. Een hele mooie aanvraag voor ons!
Tijdens zo’n traject is het de kunst om kort en bondig te omschrijven waar je kracht ligt als bureau, hoe processen verlopen en hoe je bovenal van meerwaarde kunt zijn voor de gemeente. Waarin maken wij het verschil ten opzichte van onze concullega’s? De focus ligt daarbij op het doen van beloftes die je ook echt waar kunt maken en hoe je de kwaliteit in alle processen waarborgt. Dit was een intensief en uitdagend traject en ik ben er dan ook trots op dat de gemeente Amsterdam Lodewijck Groep heeft geselecteerd als een van de raamcontractanten voor beide percelen.”

“Waarin maken wij het verschil ten opzichte van onze concullega’s? De focus ligt daarbij op het doen van beloftes die je ook echt waar kunt maken en hoe je de kwaliteit in alle processen waarborgt.”

Wat vind je van Lodewijck Groep als werkgever? Hoe ervaar je de bedrijfscultuur?

“In het begin was het best wel even schakelen. Ik kom uit een werkomgeving waar veel gepraat werd over koetjes en kalfjes, altijd muziek aanstond en mensen heel de dag aan het bellen zijn. Hier heerst veel meer rust en staat de muziek zachtjes. Het is voor mij een compleet nieuwe branche en ik had toen ik begon vrij weinig vakinhoudelijke kennis, maar de specialisten nemen echt de tijd om mij mee te nemen in de inhoud. Daarnaast dompel ik mij onder andere online onder in het vakgebied en haal ik actief informatie op bij vakspecialisten, ook deel ik actualiteiten op mijn persoonlijke LinkedIn-profiel wat helpt bij het uitbreiden van mijn klant en kandidaat netwerk.

Verder staan intern de deuren altijd open en kan ik op elk gewenst moment van de dag even aankloppen om iets te vragen, te sparren of een idee voor te stellen. Ook wordt er heel veel aandacht besteed aan de teamspirit. Lodewijck Groep ondersteunt het hybride werken, maar eigenlijk kiezen alle mensen ervoor om op kantoor te werken. Niet alleen de mensen uit de adviespraktijk, maar ook de collega’s die bij gemeenten op opdracht zijn kiezen ervoor om bijvoorbeeld op vrijdag bij Lodewijck Groep op kantoor te werken. Zo is er veel contact met elkaar. Ook worden er diverse sportactiviteiten en etentjes met elkaar georganiseerd. Alles is erop gericht om contact met elkaar als collega’s te onderhouden, elkaar niet uit het oog te verliezen, want je doet het toch samen.”

Wat draagt Lodewijck Groep bij in het realiseren van je doelen en ambities?

“Van nature heb ik de neiging om de lat hoog te leggen, mijzelf druk op te leggen en veel dingen tegelijkertijd op te willen pakken. Het lukt mij gelukkig steeds beter om focus aan te brengen. Hierbij word ik enorm ondersteund vanuit de directie onder het mom van ‘choose your battles’. Mijn karakter wordt daardoor meer gestuurd en getemperd. De directie en eigenlijk de hele organisatie hebben mij het vertrouwen gegeven om deze functie te vervullen. Het is voor mij even wennen aan deze branche, maar ik mag de tijd nemen om tot een resultaat te komen. Ik groei niet alleen inhoudelijk bij Lodewijck Groep, maar ook qua persoonlijkheid. Er is hier veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen focus op je werk, maar op alle momenten die ertoe doen in je leven.”

Wat zorgt voor jou naast je drukke baan voor ontspanning?

“In de loop der jaren heb ik geleerd om drukte van mij af te zetten. Ik zoek ontspanning in sport en spel en probeer een aantal keer per week voor werktijd een stukje hard te lopen. Lekker fris wakker worden en ik merk dat ik daardoor een stuk energieker op kantoor aankom. Ik zet mijzelf in dat geval op de eerste plek. En binnenkort hoop ik met kickboksen te starten, dan kan ik echt alle gedachten uit mijn hoofd zetten!”

Spreekt werken bij Lodewijck Groep je aan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Chat openen
Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?
Welkom bij Lodewijck Groep! Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee van dienst zijn?