Mark Jobst – ‘Maatschappijbeheer’ voor alle stadsdelen van de gemeente Amsterdam Edwinlogin 12 mei 2020

Mark Jobst – ‘Maatschappijbeheer’ voor alle stadsdelen van de gemeente Amsterdam

Mark Jobst is ZZP’er en werkt namens Lodewijck Groep als Jurist Bezwaar & Beroep en Coördinator Team Externen Omgevingsrecht bij het Juridisch Bureau van de gemeente Amsterdam.

Divers en verfrissend

“Samen met 7 externe juristen, vormen wij het Team Externen Omgevingsrecht als onderdeel van het Juridisch Bureau. Wij handelen bezwaarschriften af voor de hele stad. Met ons werk zijn wij dus betrokken bij alle stadsdelen binnen de gemeente Amsterdam. Dat maakt het werk zo ontzettend afwisselend en leuk. Je ziet de verschillen per buurt en de ontwikkelingen in de stadsdelen. Indirect hebben we eigenlijk ook een soort van signaleringsfunctie. Wij zien wat er gebeurt. Ik ben van mening dat wij als commissie moeten aanvoelen wat er speelt. Dat is eigenlijk een vanzelfsprekendheid.”

De bezwaarschriften die Mark afhandelt variëren van een nieuwe dakkapel tot een horecagelegenheid die op een bepaalde locatie vanuit het bestemmingsplan niet daar gevestigd mag zijn. “Zeker dat laatste zijn vaak complexe, beladen vraagstukken waar veel emotie bij komt. Maar bijvoorbeeld ook bezwaren over de mupi’s. Dat zijn reclameborden die van binnenuit worden verlicht, waar omwonenden bezwaar over maken. Die diversiteit houdt het werk uitdagend en verfrissend. Het blijft continue een beroep doen op je kennis en ervaring. Je zou eigenlijk wel kunnen stellen dat ik mij dagelijks bezighoud met ‘maatschappijbeheer’.”

“Die diversiteit houdt het werk uitdagend en verfrissend. Het blijft continue een beroep doen op je kennis en ervaring. Je zou eigenlijk wel kunnen stellen dat ik mij dagelijks bezighoud met ‘maatschappijbeheer’.”

Mark Jobst

‘Bijblijf team’

Naast zijn werk als jurist, is Mark ook coördinator. Mark is de link tussen het management van het Juridisch Bureau en het Team Externen. “Ik houd mij bezig met de verdeling van het werk, ben aanspreekpunt van het team voor diverse onderwerpen en ben het eerste aanspreekpunt vanuit het management als er bijvoorbeeld een spoedzaak is. De benaming die intern vaak voor ons team wordt gebruikt is het ‘bijblijf team’. Ons doel als team is om zaken waar de vaste juristen niet aan toekomen af te handelen. Onderling binnen ons team schept dat een enorme band, we gaan er met elkaar voor.” In de functie van coördinator is Mark als vanzelf gegroeid. “De vorige coördinator ging weg en ik denk dat het geholpen heeft dat ik al veel jaren voor de gemeente Amsterdam werkzaam ben, mensen mij daardoor al lang kennen en je echt een vertrouwensband met elkaar hebt opgebouwd. Het is voor mij een mooie toevoeging op mijn ervaring en zorgt voor een verdere verbreding van mijn kwaliteiten.”

Grote en kleine gemeenten

Mark heeft een uitgebreide loopbaan op juridisch vlak binnen diverse gemeenten. “Ik heb de verschillen en overeenkomsten mogen ervaren tussen grote en kleine gemeenten. Het voordeel van het werken voor een kleinere gemeente is dat je heel dicht op de wethouder ‘zit’ en je daar heel direct mee schakelt. Bij een grote gemeente als de gemeente Amsterdam wordt er echt een beroep gedaan op de brede en intensieve kennis van het Juridisch Bureau. Voor mijn gevoel werkt dat in de praktijk erg efficiënt. Ik heb de mogelijkheid gehad om gedurende mijn loopbaan in verschillende ‘keukens’ te kijken. Hierdoor ben ik in staat ook de huidige organisatie te adviseren en hints te geven over de werkwijze. Ik ben van mening dat grote gemeenten kunnen leren van kleinere gemeenten en vice versa.”

Door de combinatiefunctie van jurist en coördinator heeft Mark een uitermate afwisselende functie, waarin hij zich verder kan ontwikkelen. “Ik denk ook dat ik altijd werkzaam zal blijven binnen een gemeente of een semi-overheidsinstelling. De overstap naar een totaal andere branche acht ik vrij klein. Ik ben al zo veel jaar verbonden met dit vakgebied.”

“Ik heb de mogelijkheid gehad om gedurende mijn loopbaan in verschillende ‘keukens’ te kijken. Hierdoor ben ik in staat ook de huidige organisatie te adviseren en hints te geven over de werkwijze. Ik ben van mening dat grote gemeenten kunnen leren van kleinere gemeenten en vice versa.”

Ondernemen lag voor de hand

“Tot 2007 ben ik als jurist werkzaam geweest via verschillende detacheringsbureaus. Ik heb uitdagende opdrachten mogen vervullen bij de gemeente Amsterdam, maar ook bij de gemeenten Ermelo, Haarlemmermeer en Enkhuizen. Afwisselende opdrachten met mooie projecten. In 2007 kwam het moment dat ik besloot om voor mijzelf te beginnen als zelfstandige. In de jaren daarvoor had ik mij zo breed ontwikkeld en zo veel ervaring opgedaan, dat ik enorm uitkeek naar een bepaalde vorm van vrijheid. Zelf bepalen welke opdracht ik zou willen doen. Zelf omgaan met vakantiedagen, je pensioen en verzekeringen. Ik heb naast Rechten ook de HEAO gedaan en ben werkzaam geweest bij een belastingkantoor. Van daaruit heb ik veel meegekregen als het gaat om belasting gerelateerde zaken. Ik denk dat het vanuit die kennis en ervaring eigenlijk al voor de hand lag dat ik zou gaan ondernemen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van.”

In het verleden werd Mark rechtstreeks ingehuurd door de gemeente Amsterdam. Nu kun je als ZZP’er alleen nog maar ingehuurd worden via een bureau dat een raamovereenkomst heeft met de gemeente Amsterdam. “Ik heb hierover gesprekken gehad met een aantal bureaus die mij dan zouden mogen aanbieden, waaronder ook de grote bureaus met bekende namen. Ondanks dat je werkzaam bent bij een gemeente vind ik het enorm belangrijk welk gevoel je hebt bij het bureau dat ‘achter je staat’. Qua schaalgrootte spraken mij die grote bureaus niet aan. Bij Lodewijck Groep merkte ik dat de lijnen kort zijn. Ik had direct persoonlijk contact met de directie en heb nog steeds geregeld contact. De sfeer is vrij informeel, en er wordt veel met je gecommuniceerd over hoe het met je gaat, hoe het met de opdracht gaat enz. Zo houden we elkaar van beide kanten goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Dat geeft mij een fijn gevoel. Je bent totaal geen nummer door de kleinschaligheid en bouwt echt een mooie werkrelatie met elkaar op. Ik ben erg tevreden dat het allemaal zo soepel verloopt.”

“Nu kun je als ZZP’er alleen nog maar ingehuurd worden via een bureau dat een raamovereenkomst heeft met de gemeente Amsterdam. “Ik heb hierover gesprekken gehad met een aantal bureaus die mij dan zouden mogen aanbieden, waaronder ook de grote bureaus met bekende namen. Ondanks dat je werkzaam bent bij een gemeente vind ik het enorm belangrijk welk gevoel je hebt bij het bureau dat ‘achter je staat’. Qua schaalgrootte spraken mij die grote bureaus niet aan.”

Werken tijdens corona

Ook Mark werkt momenteel vanuit huis. “De coronasituatie doet een groot beroep op je flexibiliteit. Ik werkte altijd al 1 tot 2 dagen vanuit huis. Nu zijn dat er 5. Het sociale, persoonlijke contact mis ik wel. Niet alleen met collega’s maar ook met burgers. Zo gaan de hoorzittingen nu ook telefonisch. Dat was aan het begin wel echt even wennen, maar ook daar heb ik nu mijn draai in gevonden.”

Lodewijck Groep is raamcontractant van de gemeente Amsterdam voor functies op het gebied van Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht en heeft hiervoor regelmatig vacatures. Wil je eens van gedachten wisselen of Lodewijck Groep jou kan helpen bij je volgende stap in je carrière? Of bent u als opdrachtgever benieuwd naar onze dienstverlening en kandidaten? Neem dan contact met ons op, dan plannen we graag een afspraak in.